Vores tomater. Dansk dyrkede tomater

Vores tomater. Dansk dyrkede tomater

8. juli 2022 0 Af admin

Her kan du læse mere om tomater og næringsindhold, opbevaring, at tomaten faktisk er nogle noget af en frugt, og værd at kaste sit blik på også hvorfor dåsetomater faktisk også er sunde for dig, men det behøver vi egentligt ikke nævne overfor de fleste Danskere, vi spiser rigtig mange tomater i forvejen .

Dansk dyrkede tomater året rundt kan ikke lade sig gøre uden Danske drivhuse, og at de bliver opvarmede og at der tilføres en masse kunstig lys. Der kan evt. afhjælpes med at blive opvarmet vha. overskudsvarme fra bl. a. nedkøling eller andet. I DK afbenyttes i en vis grad overskudsvarme til drivhusdyrkning. Derudover kan drivhusejere opsætte egne vindkøller til produktion af energi. Mon langtfra det vil konstituere mest intelligent for at skelne mellem tomater dyrket i DK om sommeren, og så spise dem der er dyrket i DK, de kan jo opbevares i dåser når de er flåede, og på den måde spises og tilberedes uden for sæsonen. Der er ingen tvivl ifald at sidstnævnet indehar stor miljøbelæstning (gælder selvfølgelig al opvarmet drivhus-dyrkning).

 

Personlig om lokalt producerede fødevarer ofte er fremhævet som en del mere  klimavenlige, derfor bør klimabevidste forbruger vælge Dsnske sæson tomater, og om vinteren vælge sydeuropæiske frem for danske, da de i vinterhalvåret kræver alt for meget energi at dyrker tomater i Danmark.

 

Så kan de da bare disposition økologiske tomater, vil nogle nok sige. Vi skal nok længere sydpå end Holland for at finde tomater der kan dyrkes uden at tilsætte varme om vinteren, hollandske tomater dyrkes også i de koldemåneder med et alt for stort klimaaftryk.

 

 

Man finder tomat nederst i madpyramiden sammen med de fleste andre grøntsager. Tomat indeholder mest vand, og deraf tomatsaft, og har på den måde en et meget lavt energiindhold, de indeholder altså meget få kalorier. I tomaten findes en god kilde til kostfibre, det går altså at kroppen føler sig mæt og samtidig holder gang i din fordøjelse fordøjelse. I tomaten er der også masser af mineraler som kalium, som styrker dit blodomløb og evner at sænke dit blodtryk.

Tomaten har et højt indhold af C-vitamin og rummer derfor mange sunde egenskaber. Er tomater kaloriefattige, fulde af antioxidanter, gode for immunforsvaret.

 

 

 

 

Tomater er smukke, men evner undertiden have nogle lidt fad smag, der mangler karakter i form bort lidt syrlighed, det er klassisk når vi når vinterperioderne, og de ikke dyrkes med nok sol blot for at få fylde.

Hvis du har for mange tomater i løbet af sommeren, man du nemt opbevare dem i flået tilstand og bruge dem i gryde retter senere.

Tomater flås ved at lægge dem i kogende vand og lade dem koge i kort tid, på den måde vil skindet løsner sig. Herefter lægges de over til en skål og du plasker meget koldt vand og efterfølgende lade dem vile lidt, indtil de ikke er alt or varme længere. Efter et par minutter kan du med en kniv eller lignende pille skindet af tomaterne op opbevarer dem til senere brug.