Hvorfor drikker unge for meget i Danmark?

Hvorfor drikker unge for meget i Danmark?

8. november 2021 0 Af admin

Det er svært at benægte, at spørgsmålet om alkohol og unge i Danmark er blevet et stort folkesundhedsproblem. Alkoholforbruget blandt teenagere har været stigende i årtier, hvilket har ført til en øget risiko for afhængighed, psykisk sygdom, vold, ulykker og død i højere grad end i andre aldersgrupper. I denne artikel vil vi undersøge nogle af årsagerne til, at danske unge drikker mere end deres europæiske kolleger, og hvad der kan gøres ved det.

Alkohol er et socialt smøremiddel, og unge mennesker drikker af samme grund som ældre voksne: for at have det sjovt sammen. I Danmark er alkohol dog blevet mere end blot et middel til at have det sjovt med vennerne; det er blevet en vigtig del af det at blive voksen og “en rigtig dansker” – eller det siger nogle.

Den danske drikkekultur er baseret på den forudsætning, at når man er sammen med sine jævnaldrende, skal der være alkohol til stede. Du passer ikke ind, hvis du ikke drikker – eller i det mindste lader, som om, du gør det.

Danmark er stemplet som en druk-nation!

Det næste store problem er Danmarks image som en “stor druknation”. At drikke alkoholiske drikkevarer er blevet portrætteret i de populære medier og i offentligheden, som en vigtig del af den danske kultur, og alkohol indgår endda i skoleundervisningen.

Selv om Danmark har relativt strenge regler for unges adgang til alkohol sammenlignet med andre lande, tillader mange forældre deres børn at drikke hjemme, før de fylder 15 år. Dog er det ikke tilladt for børn under 18 år, at købe alkohol i Danmark. Men også her, finder de unge ud af at få alkohol alligevel ved at få andre til at købe alkohol til dem, og på dem måde, kan man snyde reglerne.

Drik med måde

Selvom det er normalt i Danmark at unge mennesker drikker, så er det også vigtigt, at man lærer sine børn ikke at drikke for meget. Hvis man drikker for meget, kan det hurtigt gå hen og blive et problem for mange unger mennesker, som ser det som en rusmiddel, hvis der er noget der gør ondt indeni.

Alkohol kan lindre ens smerter, hvilket mange unge mennesker gør brug af, hvis de oplever et kærestebrud, eller hvis de bare gerne vil drikke sin dårlige selvtillid væk. Hvis man har mistanke om, at ens venner kan være afhængig af alkohol, så bør man tage kontakt til vedkommende og anbefale, at personen tilbydes alkoholrådgivning.