Sund mad må aldrig blive kedelig mad

Sund mad må aldrig blive kedelig mad

19. december 2020 0 Af redaktionen_dk

Hvem end der har startet det forfærdelige og løgnagtige rygte, at sund mad per definition er kedelige mad, må lide en trist og kedelig skæbne. 

At bulgur, groft mel, rugkerne, nødder, salater og fedtfattig mayonnaise skulle være kedelige kost, er og bliver en stor, fed løgn.

Hvis der er noget, der har åbenbaret sig for os alle sammen over de sidste 20 års eksplosion på det industrielle fødevaremarked, er det, at usund mad faktisk ikke er så god en idé, som vi troede – eller er særlig lækkert.

En understøttende kost

Er du vokset op i 90’erne eller start 00’erne, vil du kunne huske, hvordan dine besøg på diverse fastfoodkæder var blandet med lige dele forundring og lykke.

Der var legeland og fede burgere, pomfritter, is og ingen forældre, der sagde nej.

Da vi så opdagede, at den vestlige verdensbefolkning pludselig begyndte at blive større, ikke længere i antal, men i vægt, falmede disse fastfoodkæders popularitet en smule.

Når vi så ransagede os selv for svar på spørgsmål som, var den burger i virkeligheden særlig lækker, var det måske legelandet med de andre børn og den fælles accept, at fastfood var børnenes livret, der var fastfoodkædernes sande kraft?

Når pludselig disse spørgsmål ramte en hel generation, skete der to ting. Nogle smed fastfooden fra sig og tog motionen og kosten mere seriøst. Nogle andre skiftede den ringe fastfood ud med den gode og lækre fastfood – den moderne og lækre fastfood.

At den ene gruppe skulle spise bedre mad, mad af højere kvalitet end den anden, virker umiddelbart som en svære påstand at bakke op.

Smør og transfedt er lækkert, men olivenolie og eddikedressing når den fede mad ikke til strømperne.

Brug tid i køkkenet til din fordel

Hvis du ikke skulle være overbevist om, at den sunde mad er godt for andet end dit helbred, så overvej engang de lækre røget retter, du har spist gennem tiden.

Den varmrøgede laks, en røget torsk og røgede rejer. Dem finder du ikke på listen over madvarer, der forkorter din levetid – gør det laksen mindre lækker.

Det kunne også være røgede aubergine, peberfrugter eller squash. Det kunne være røgede grøntsager purrede til en dejlig cremet purre.

Alt det får du med en af de mange røgeovne. Du får muligheden for at lave sund og nærende mad så lækker, at du igen ikke fatter, hvordan alle disse fastfoodkæder kan holde åbent og profit.

Du får muligheden for at lave mad, der sprænger dine smagsløg. Køb en røgeovn og kom i gang med dit næste madprojekt.

Sund, god, nærende og lækker mad

Selvfølgelig er sund og nærende mad ikke kedeligt. Hvis en salat er kedelig, bliver den store verden, der hedder gastronomi, en hel del mindre.

Udelukker vi olier, nødder og ost fra vores kost, medmindre det er som transfedt eller fed cheddar, misser vi en masse lækre madoplevelser.

Derfor skal du spise sund og nærende mad, ikke bare fordi det forlænger dit liv, for bedrer din træning og gør dig glad i låget.

Du skal spise sundt, fordi det rent faktisk smager bedre. Fordi fastfoodkædernes løgn ikke giver nogen mening.