Sådan ændrer du dit forhold til sund mad

Sådan ændrer du dit forhold til sund mad

28. december 2020 0 Af redaktionen_dk

Har du nogensinde ønsket, at du kunne blive lige så begejstret for en sprød salat som et stykke chokoladekage?

 

Mange får ikke det nødvendige daglige indtag af frugt og grønt, fordi de simpelthen skifter det ud til fordel for kulhydrater og fastfood. Hvis du er en af dem, så prøv disse tips til at spise sundere mad og blive glad for det. 

 

Giv dig tid til at ændre dine vaner

 

Hvis du prøver at spise mange nye ting på én gang, vil du sandsynligvis ikke rykke dig særlig meget, men i stedet givet op. Det er nemlig vigtigt, at du ikke ændrer for meget på kort tid. 

 

For de fleste af os, er vores madrelaterede vaner underbevidste, og det kræver en bevidst indsats for at ændre vores madadfærd. Der er dog en grænse for den mængde viljestyrke, vi kan brug ad gangen. 

 

Så hvis der er mange forskellige ting som du gerne vil lære at spise, så arbejd med en enkelt madvare for sig selv, og arbejd dig gradvist videre til den næste.  

 

Spis det med noget du holder af

 

Som Mary Poppins siger: ” En skefuld sukker hjælper medicinen med at komme ned” og selvom det selvfølgelig er en dårlig idé at spise en skefuld sukker, så er det måske netop denne indstilling som du skal have. 

 

Det kan nemlig være svært at ændre sin vaner, og derfor kan det være nødvendigt at sætte et længere stykke tid af til det. Det kan derfor hjælpe, hvis du spiser den råvarer, som du stadig ikke har et særlig godt forhold til, sammen med noget som du holder af at spise. 

 

Bestil det bedste smørrebrød i Herlev og tilføj måske noget rosenkål ved siden. Dermed får du altså  et godt forhold til rosenkål, idet du indtager det sammen med noget du elsker, idet du kommer til at associere rosenkål med det i fremtiden. 

 

Ændre din smagsløg

 

Det kan virke grænseoverskridende og mærkeligt at spise noget, som du ved, at du ikke kan lide. Dette er dog hemmeligheden for at skifte de dårlige vaner ud med nye sunde. 

 

Jo mere du smager en fødevare, jo gladere bliver du for den. Derfor er det en god idé at blive ved med at prøve at spise en pågældende fødevare. En god idé er at starte med en lille mængde på siden af tallerkenen, og gradvist som du vænner dig til smagen, kan du lave større portioner. 

 

Det kan også være at du ved at tilberede råvaren på en anderledes måde, har nemmere ved at spise det. Prøv derfor at stege broccolien eller at koge den inden brug. 

 

Et nyt forhold til grøntsager

 

Enhver der spiste overkogt og grødet rosenkål samt blomkål som barn, vil have et ambivalent forhold til disse grøntsager. 

 

Måden maden smager på, afhænger nemlig ofte af ens forventninger og tidligere oplevelser med samme råvarer. Som unge udvikler vi nogle gange meninger om mad og når aldrig at ændre dem som voksne. Så prøv at ændre dit forhold og din opfattelse af de råvarer du ikke kan lide, gennem en ny indstilling og ved måske at tilberede dem på en ny måde.