Italiensk hvidvin: Det hurtige overblik

Italiensk hvidvin: Det hurtige overblik

11. oktober 2022 0 Af redaktionen_dk

Der er rigtig meget viden at hente indenfor vinverdenen. Der er forskel på genren af vin, smagene skabt af fremstillingsprocesserne, druesorter, høstområder osv.

Hvis man er nysgerrig, så er det desværre overvældende at studere op på alle disse informationer. Derfor er her et hurtigt overblik af alt det basale, som du burde vide om italiensk hvidvin.

 

Druesorter

I Italien alene findes der mere end 1000 forskellige druesorter. Disse er spredt ud på hver sin region af landet og der er stor forskel på, hvor tit druerne anvendes til produktion. Der anvendes dog omkring 300 i den daglige produktion i landet.

Ud af disse 300 er der nogle druesorter, som er mere anvendte end andre. Her henvendes til Barbera, Corvina, Nebbiolo og Sangiovese.

 

Vindistrikter

I vinverdenen betyder distrikterne, hvorfra druesorterne høstes, også en vigtig rolle. Italien er inddelt i 20 regioner, der alle har én eller anden form for vinproduktion – både med lokale, nationale og internationale druer.

Piemonte regionen i Norditalien er dog ét af de steder, der er specielt kendt for at fremstille vin. Derudover er Toscana endnu et område, der kan prale af dette – så meget at det mere eller mindre er blevet er turistmål for vinentusiaster. Distriktet Veneto er dog Italiens største vinproducent, så det er et vigtigt område at kende til, hvis man er interesseret i italiensk hvidvin.

 

Fremstilling af italiensk hvidvin

For at tjekke om de grønne druer er modne, så tjekkes deres sukkerindhold. Hvis det er tilpas i forhold til målet, så høstes der enten manuelt med hænderne eller via maskinhøst.

Herefter begynder sorteringsprocessen af druerne, hvor de kan inddeles i klasser ud fra, hvor modne de føles, hvor sunde de ser ud og hvor søde de smager.

Gæringsfasen starter efter sorteringen. De udvalgte druer presses og saften hældes enten i en smagsneutral stål- eller betontank eller i træfade. Eventuelle andre ingredienser tilføjes også nu. Temperaturen tilpasses efter målet, som man ønsker at opnå med sit resultat.

Når gæringen er færdig, så lagres vinen. Varigheden af lagringen afhænger af den individuelle producent og afhænger af det produkt, som de forventes at lave. Herefter bliver vinen hældt på flasker, transporteret, solgt og drukket.