Holder du også meget af sushi?

Holder du også meget af sushi?

10. marts 2023 0 Af redaktionen_dk

Sushi er en af de mest populære japanske retter i verden. Det er en type køkken, der består af kogte ris og fisk og skaldyr eller grøntsager. Ordet “sushi” betyder faktisk “syrlig-smagende”, hvilket henviser til den eddike, der bruges i tilberedningen af denne ret. Sushi kan serveres sammenrullet i tang, som nigiri (en plade sushi) eller som sashimi (tynde skiver af rå fisk). I denne artikel vil vi udforske sushis historie og oprindelse, diskutere forskellige typer sushi og give nogle tips til, hvordan du kan lave din egen sushi derhjemme!

Historien

Historien om sushi går tilbage til det 8. århundrede i Japan. Man mener, at fiskerne konserverede deres fisk ved at pakke den i en blanding af kogt ris og salt. Denne kombination var kendt som nare-zushi, og med tiden udviklede den sig til en ret, der mere lignede den type sushi, som vi kender i dag. I det 19. århundrede var sushi blevet en populær ret i Tokyo. I dag er der mange forskellige typer sushi til rådighed over hele verden takket være den stigende popularitet!

Tilberedning

Sushi kan serveres både rå og tilberedt. Populære varianter omfatter nigiri (risboller med rå eller kogte fisk og skaldyr), maki (rullet sushi), temaki (håndrullede kegler) og chirashi (spredt sushi med rå eller kogte fisk og skaldyr).

Når du laver din egen sushi, er det vigtigt at bruge så friske ingredienser som muligt. Vælg fisk og grøntsager af høj kvalitet, der er fri for bakterier og forureninger. Sushiris bør tilberedes med en eddikedressing, som giver retten sin karakteristiske smag. Andre traditionelle toppings omfatter syltet ingefær og wasabipasta. Hvis det er nyt for dig at lave din egen sushi, er der mange ressourcer tilgængelige online, som kan hjælpe dig gennem processen!

Etikette og sikkerhedstips

Når du spiser sushi i Japan, er det vigtigt at følge visse retningslinjer for etikette. Det er høfligt at sige “itadakimasu”, før man begynder at spise, da dette er en anerkendelse af kokken for hans hårde arbejde. Brug altid spisepinde, når du spiser sushi, for at undgå, at maden falder fra hinanden.

Når det gælder sikkerhed, skal du altid sørge for, at den fisk, du vælger, er frisk og af god kvalitet. Det er også vigtigt at bemærke, at fisk og skaldyr kan indeholde parasitter, så hvis du er gravid eller har et svækket immunforsvar, er det bedst at undgå rå fisk helt.

Sushi i Danmark

Sushi er blevet mere og mere populært i Danmark, og mange restauranter har sushi på deres menukort. Hvis du ønsker at prøve det autentiske japanske køkken, er der flere sushirestauranter i København, som har specialiseret sig i denne type retter. Nogle etablissementer tilbyder endda take-away-muligheder og leveringstjenester. De fleste restauranter tilbyder all-you-can-eat, både hvor du bestiller det via en Ipad, men også hvor det kører rundt på et rullebånd, som også kaldes for running-sushi. Hos 9-ni Sushi i Herning kan du bestille sushi ad libitum/all you can eat.

Uanset om du vælger at lave din egen sushi derhjemme eller spise ude, er det en spændende og lækker oplevelse at udforske det japanske køkkens verden!