Den perfekte kost til personer med dysfagi

Den perfekte kost til personer med dysfagi

7. februar 2019 0 Af redaktionen_dk

I disse tider udvikles vores kulinariske køkken med lynfart. Dette medfører, at personer med f.eks. dysfagi kan få samme smagsoplevelser som andre, der ikke har tygge- og synke besvær. Dysfagi er ikke kun en lidelse, der kan ramme den ældre målgruppe, men kan også forekomme i forbindelse med mundhule- og halskræft, eller i forbindelse med færdselsuheld, hvor halsen og munden er blevet lettere eller svært kvæstet.

Når man taler om dysfagi venlig kost, findes der tre konsistens typer. Disse tre er blød, gratin og cremet kost og varierer på den måde, at der skal tygges mindre og mindre desto nærmere man kommer cremet kost.

Cremet kost betyder dog ikke, at man tager en flæskesteg med alt de lækre tilbehør og blender det, så det bliver en flæskestegssuppe, hvor alle smage er blandet sammen og derved uigenkendelige. Tværtimod gør man sig meget umage med at få de forskellige smagsindtryk frem i kosten og udforme måltidet på tallerkenen, så en kartoffel stadig smager af en kartoffel og flæskestegssmagen træder tydeligt frem i en anden udformning.

For at skabe måltidets rette konsistens, men stadig bevare smagen, bruger man bl.a. Attylet, der er et fortykningsmiddel.

Sådan vælger du den rette Attylet-type til tygge-synke venlig kost

Det nytter dog ikke noget, at man blot tager den første og bedste variant af Attylet, som man kan få fingrene i for at lave mad til personer, der har problemer med at tygge eller synke maden. Der findes to primære typer af dette fortykningsmiddel, hvoraf det ene er amylaseresistent.

Det er vigtigt, at man vælger produktet med amylaseresistente egenskaber til personer, der har svær dysfagi. Amylase er dét protein der findes i spyttet og som starter nedbrydningen af den mad vi spiser. Ved ikke at bruge amylaseresistent fortykningsmiddel, kan man risikere at personer med dysfagi vil få maden galt i halsen, da den i forvejen bløde kost hurtigere vil nedbrydes og derfor ryge med ned, når personen trækker vejret.

Bruger man derimod amylaseresistent fortykningsmiddel, får man en længerevarende følelse af, at tygge sit måltid på trods af dets i forvejen bløde konsistens. Fortykningsmidlet virker også bedre på denne måde, at personen nemmere kan styre, hvor store stykker, der skal synkes og hvornår dette skal ske i forhold til vejrtrækning, tyggeprocessen og smagen.

Denne form for tykningsmiddel bruges ved at lave den ret man ønsker, blende hver enkelt færdigtilberedte ingrediens og derefter røre midlet i, til man får den ønskede konsistens.

Brug fortykningsmiddel andre steder end i din kost

Det gode ved fortykningsmidler er, at disse også kan bruges i de fleste drikkevarer. Dette er med til at sikre at man ikke ”drukner” i sin saft, kakao, suppe, drikkebullion, ymer eller andre i forvejen flydende mad- og drikkevarer.

Der findes forskellige doseringer alt efter, hvad man ønsker at give en tykkere konsistens, men også alt efter hvilken type dysfagi kost man ønsker at opnå. Er der f.eks. tale om at ændre konsistensen på mælk, skal man bruge fra ½-2 måleskeer á 2 gram.