Min far har fået tilbagefald efter at have været ædruelig:

Min far har fået tilbagefald efter at have været ædruelig:

10. april 2022 0 Af admin

 

Hvordan kan jeg hjælpe ham?

Spørgsmål:

Min far har altid været en stor alkoholiker. Efter at have kæmpet med misbrug i årevis blev han endelig ædru for et par år siden. Jeg var så stolt af ham – han havde vendt sit liv og fik endelig den hjælp, han havde brug for. Men nu, efter at have været ædru i så lang tid, er han begyndt at drikke igen. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre – jeg er bange for, at hans tilbagefald vil bringe ham tilbage til sine gamle vaner. Er der nogen, der kan give mig nogle råd?

Svar:

Det er så svært at se en elsket person kæmpe med misbrug, især når de længe har haft det så godt. Hvis din far er ved at få tilbagefald, er der nogle få ting, du kan gøre for at hjælpe ham.

For det første skal du prøve at tale med ham om det. Se, om han er åben for at tale om, hvorfor han er begyndt at drikke igen, og hvad hans udløsende faktorer er.

Hvis han ikke er klar til at tale lige nu, er det helt i orden – lad ham bare vide, at du er der for ham, og at du støtter ham i hans ædruelighed.

Du kan også undersøge, om du kan skaffe ham yderligere hjælp, f.eks. rådgivning eller terapi. Du kan blandt andet finde god information om tilbagefaldsbehandling på alkoholbehandlinger.dk.

Og til sidst skal du bare være der for ham – vis ham din kærlighed og støtte, og lad ham vide, at du gerne vil tage med ham til en samtale om tilbagefaldsbehandling.

Meget få ved, hvad de skal gøre, når en af deres kære får et tilbagefald – det er en svær og skræmmende tid. Men ved at være der for dem og tilbyde din støtte kan du hjælpe dem igennem det.

Et tilbagefald er ikke enden på alt.

 Selvfølgelig er det godt hvis tilbagefald helt kunne undgås, for den skuffelse skyld og skam et tilbagefald medfører, både hos den drikkende og de pårørende er i sig selv på ingen måde positiv.

Men som man siger ”intet er så skidt at det ikke er godt for noget”. Og når det kommer til tilbagefald, er der stor sandhed i denne sætning. for ofte viser det sig at den drikkende får en meget mere stabil ædruelighed, efter at være kommet godt igennem med tilbagefald. Det er det kræver dog som regel altid at personen indgår i en professionel tilbagefaldbehandling.

Hurtig indsats er vigtigt.

Jo hurtigere der sættes ind med tilbagefald behandling, jo mindre bliver skaden som regel.

Det er derfor vigtigt at reagere og søge professionel hjælp hurtigt hvis du selv eller egentlig din familie oplever tilbagefald.