Dansk julemad

Dansk julemad

17. oktober 2022 0 Af redaktionen_dk

Når julen står for døren, er vi mange, der glæder os til den søde juletid på grund af den traditionelle danske julemad.

Og ingen juleaften uden ande-eller flæske-steg, brunede kartofler, rødkål, brun sovs, chips og risalamande. Vi er vanemennesker, og særligt i julen skal der absolut ikke røres ved traditionerne – alt skal være, som det plejer!

Andesteg eller flæskesteg

Flæskestegen var tidligere den mest udbredte spise i julen. Men omkring år 1800 voksede borgerskabet i byerne, og det var vigtigt for dem at distancere sig så meget som muligt fra de simple bønder på landet. Det gjaldt også madmæssigt, og de nye, velhavende byboere tog kalkunen til sig som et finere alternativ til flæskestegen.

Havde man ikke råd til en gås, eller var man færre personer omkring bordet, kunne man i en snæver vending erstatte gåsen med en and. Andesteg blev altså den jævne mands svar på den mere eksklusive gåsesteg, og det er derfor, vi stadig, den dag i dag, serverer både and og gås til julemiddagen.

Blandt de 95% danskere, der fejrer juleaften, spiser 78% and, 64% får flæskesteg, mens mere beskedne 10% spiser gås eller kalkun.

Det er især sønderjyderne, der er glade for gås og kalkun, hvorimod der er langt mellem fuglen på især de nordjyske juleborde. I nogle familier spiser man også medisterpølse juleaften, og det er især fynboerne, der sætter den på bordet. Faktisk spiser hver sjette fynbo spiser medister juleaften, hvilket er tre gange så mange som landsgennemsnittet.

Tilbehør

Julemiddagen består i de fleste hjem af hvide kartofler, brunede kartofler samt en lækker tyk brun sovs, dertil serveres det med saltede chips og lækker rødkål. 85% af danskerne spiser brune kartofler juleaften, 86% spiser hvide. Og så får mere end hver anden franske kartofler.  

Rødkål er det perfekte tilbehør til både and og flæskesteg med sin karakteristisk sødlig smag og så giver den en god mæthedsfornemmelse. Mange hjem er begyndt at servere en frisk salat som supplement til julemiddagen og her er grønkålssalat med granatæblekerner meget populær